DIFUSIÓ
Tenir experiències és fer reviure la història
Els projectes de dinamització arqueològica
- Projecte de conservació preventiva i consolidació de bens mobles de la col·lecció del Camp de les Lloses a càrrec d’Alejandra Balboa. Intervencions des del 2005 al 2018.Intervencions subvencionades per l’Ajuntament de Tona, La Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Projecte de conservació i consolidació de peces del Camp de les Lloses a càrrec de l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona . A càrrec de Mireia Mestre. Anys 2016-2017.
- Projecte de conservació i consolidació de peces del Camp de les Lloses a càrrec de l’Escola Superior de Restauració. Generalitat de Catalunya . A càrrec de Sílvia Franch i Júlia Chinchilla. Anys 2017-2018.
- Projecte de conservació preventiva i consolidació de béns immobles del jaciment El Camp de les Lloses. A càrrec de Gamarra i Garcia. A càrrec d’Agustín Gamarra i M. José García. Anys 2005-2017.
- Projecte de consolidació i adequació del jaciment roamnorepublicà El Camp de les Lloses. Tona. Anys 2018-2019. A Càrrec de Montserrat Duran, Imma Mestres. Subvencionat per Ajuntament de Tona i Diputació de Barcelona (en curs)
- Projecte formatiu adreçat a les escoles de primària, instituts de secundària, Escoles d’Adults i Universitats. Visites i rutes guiades (“El Camp de les Lloses”, “ la Ruta de l’Aigua”, “el naixement del poble medieval de Tona”, “la ruta del 1714”) adaptades als diversos nivells i els tallers i activitats adaptats als diversos nivells de formació:
– Tallers de vida quotidiana:” Parem una taula a la romana””La comunitat militar del Camp de les Lloses: vestim l’exèrcit”
– Tallers d’Arqueologia i Antropologia: “ Mans a l’obra: cubetes, materials i ossos”
– Tallers experiencials: “Fem tovots per fer cases”, “sembrar, segar i batre els cereals de l’Hortum romà”.
– Taller funerari: “ibers i romans versus egipcis. Mortalles i mòmies”.
- Projectes de difusió adreçats al turisme cultural actiu. Anys 2008/2018:
Darrers projectes: “La primera petjada romana és a Tona. Vine a descobrir-la!”. Projecte de dinamització turística del Camp de les Lloses 2016. “Gladius: els romans al Camp de les Lloses”. 2017.
- Xarxa de Patrimoni Rural. Ecomuseu del Blat. El Camp de les Lloses és la seu física de l’Associació i una de les seus patrimonials de la xarxa. Participa en els tallers dins del cicle agrari al Colomer amb la sembra, sega i batuda dels cereals de l’hortum romà.2015-2018. Tallers d’elaboració de pa en col·laboració amb el Museu del Pa de Tona dins Jornades de Patrimoni Europeu. Anys 2016-2018.
- Projecte Mani Sergi. Recuperant la via romana més antiga de Catalunya. La via romana del governador Mani Sergi (110 a.n.e). la recuperació d’un dels camins romans més antics que passava per Osona: Santa Eulàlia de Riuprimer, Sentfores, Vic, Muntanyola, Malla i Tona. 2018
Projecte museogràfic de la primera fase de la nova museografia Alma Mater. El Camp de les Lloses. Tona 23, forma part del projecte global de la nova museografia de l’exposició permanent que fusiona les dues col·leccions d’arqueologia del museu: la monogràfica del Camp de les Lloses i la d’arqueologia municipal que abraça la història de Tona des de la prehistòria a l’època moderna. El projecte s’ha dividit en dues fases. La primera s’ha executat, l’any 2023, amb la creació de diversos audiovisuals i mòduls tàctils i accessibles amb s elements hàptics, amb la voluntat d’explicar de forma segura i accessible a tothom la vida d’una comunitat híbrida i molt diversa de fa 2.100 anys. La segona fase s’executarà l’any 2024 i contempla l’exposició de la col·lecció a la nova sala d’exposicions del museu amb nou mobiliari i materials multimèdia que completaran el projecte. El projecte ha estat possible gràcies a la subvenció de la Generalitat de Catalunya i les aportacions de l’ajuntament de Tona i el jaciment i museu El Camp de les Lloses.