ACTIVITATS HISTÒRIQUES

Programa d'activitats

Durant la primera quinzena de julio del 2021

Els estudiants de la UB, han participat en la formació del crèdit de pràctiques de món romà del grau d’arqueologia.

Durant la campanya es va descobrir un element de pilastra molt interessant.

   

Durant la primera quinzena de julio del 2020.

Durant la campanya es va descobrir que una gran inundació va destruir la primera fase d’ocupació de l’assentament.

Durant la primera quinzena del 2019

 

Del 2 al 13 de juliol del 2018 s’ha realitzat la campanya d’excavacions arqueològiques amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la UB i nombrosos voluntaris. S’han excavat diferents espais dels edificis dels I i K on hem documentat sitges, noves estructures, ceràmiques de taula d’importació. produccions locals, eines de ferro i un sorprenent dipòsit fundacional i dues monedes de la seca d’Ausesken i Ore.

18 MAIG 2021

Dissabte 15 de maig, matinal de portes oberets

Diumenge 16 de maig, portes obertes i presentació de les joies de l’any: balances romanes versus balances modernes i tast de pa greg de noces.

Dimarts 18 de maig, presentació de les joies de l’any del pa greg de noces i taller de fer sabates.

18 MAIG 2019

Dia 16 cel·lebrem la diada amb les escoles de Tona.

Dia 17 presentació de la peça de l’any amb els AMICS dels MUSEUS D’OSONA i el Museu del Pa de Tona.

Dia 19 presentació de la peça de l’any del Museu del Camp de les Lloses i del Museu del Pa.

18 MAIG 2018 Presentació de les peçes de l’any (podall de ferro del Camp de les Lloses i ganiveta de llescar pa, de ferro del Museu del pa) Esmorzar romà amb els escolars de Tona (panets de mató, recepta de Cató). 20 de Maig. Presentació de l’exposició: “Eines o armes: aquesta és la qüestió: dels romans al 1714”

CONFERÈNCIA

LES DONES I LA SEGONA REPÚBLICA (1931-1939)

 

L’ofici més antic del món?. Desmuntant mites sobre la prostitució a l’antiga Mesopotàmia. A càrrec la Dra. Agnès García Ventura. Institut del Pròxim Orient Antic (IPOA). UB

 

Del 13 de novembre al 2 de desembre Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses (horari habitual) Exposició fotogràfica “Dones del Món”

Dissabte 24 de novembre D’11 a 13 h al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses Visita guiada al museu i jaciment el Camp de les Lloses des d’una perspectiva de gènere

La Dra i catedràtica de biologia física Assumpció Malgosa va impartir una conferència  “Ötzi la mòmia dels gels” a partir d’un descobriment produït el 19 de setembre del 1991, quan els excursionistes alemanys Helmut i Erika Simon feien via cap a un refugi de les muntanyes alpines d’Ötztal, en una zona del Tirol del Sud situada entre Àustria i Hongria, quan van abandonar el sender per acostar-se al naixement d’un rierol alimentat pel desglaç del front d’una glacera. Va ser llavors quan es van trobar davant d’ells una figura humana que semblava lluitar per sortir de la massa de glaç. Era Ötzi, batejat posteriorment amb aquest nom pels cims de l’indret on havia estat trobat. Un cop s’informà la policia austríaca, aquesta hi envià un equip de rescat que, pensant en un alpinista mort, va començar l’extracció amb un martell pneumàtic. Tres dies després, el cos sortia cap a la ciutat d’Innsbruck, on els forenses tenien la primera sorpresa. El mort tenia 5.300 anys. La datació amb el carboni 14 no enganyava. La Dra Malgoa partint del gran descobriment de l’Ötzi, ens va introduir en les possibilitats que les anàlisis d’adn ofereixen a l’arqueologia i així va presentar el V workshop del Camp de les Lloses dedicat a Paleogenètica i arqueologia que es realitzarà el desembre del 2019.

El mes de març es van inaugurar els murals dels pisos Roquet pintats per l’artista urbà Miquel Ordeig. Ha estat el final d’un llarg projecte de millora de l’arquitectura urbana projectada des de fa uns anys per tal de donar valor a les façanes dels pisos que fan de marc al jaciment del Camp de les Lloses. La participació de les regidories de Turisme i Desenvolupament Local i de Patrimoni han fet possible l’obtenció del finançament municipal per fer realitat el projecte. L’artista Miquel Ordeig especialitzat en obres murals urbanes ha concebut uns murals pintats bàsicament amb tres colors (negre, gris, blau i blanc) que s’integren amb els colors del nostre paisatge. El cel, els núvols i els turos grisos de margues eocèniques. Les escenes reprodueixen una estratigrafia i  són una al·legoria al treball arqueològic que torna a la llum la nostra història, tot desenterrant les peces antigues.

Empty section. Edit page to add content here.