ACTIVITATS HISTÒRIQUES
Programa d'activitats
JULIOL DEL 2021
Els estudiants de la UB, han participat en la formació del crèdit de pràctiques de món romà del grau d’arqueologia.
Durant la campanya es va descobrir un element de pilastra molt interessant.
JULIOL DEL 2020
Durant la campanya es va descobrir que una gran inundació va destruir la primera fase d’ocupació de l’assentament.
JULIOL DEL 2018
Es va realitzat la campanya d’excavacions arqueològiques amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la UB i nombrosos voluntaris. S’han excavat diferents espais dels edificis dels I i K on hem documentat sitges, noves estructures, ceràmiques de taula d’importació. produccions locals, eines de ferro i un sorprenent dipòsit fundacional i dues monedes de la seca d’Ausesken i Ore.
CONFERÈNCIA
LES DONES I LA SEGONA REPÚBLICA (1931-1939)
L’OFICI MÉS ANTIC DEL MÓN?
Desmuntant mites sobre la prostitució a l’antiga Mesopotàmia. A càrrec la Dra. Agnès García Ventura. Institut del Pròxim Orient Antic (IPOA). UB
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
“Dones del Món”
La Dra i catedràtica de biologia física Assumpció Malgosa va impartir una conferència “Ötzi la mòmia dels gels” a partir d’un descobriment produït el 19 de setembre del 1991, quan els excursionistes alemanys Helmut i Erika Simon feien via cap a un refugi de les muntanyes alpines d’Ötztal, en una zona del Tirol del Sud situada entre Àustria i Hongria, quan van abandonar el sender per acostar-se al naixement d’un rierol alimentat pel desglaç del front d’una glacera. Va ser llavors quan es van trobar davant d’ells una figura humana que semblava lluitar per sortir de la massa de glaç. Era Ötzi, batejat posteriorment amb aquest nom pels cims de l’indret on havia estat trobat. Un cop s’informà la policia austríaca, aquesta hi envià un equip de rescat que, pensant en un alpinista mort, va començar l’extracció amb un martell pneumàtic. Tres dies després, el cos sortia cap a la ciutat d’Innsbruck, on els forenses tenien la primera sorpresa. El mort tenia 5.300 anys. La datació amb el carboni 14 no enganyava. La Dra Malgoa partint del gran descobriment de l’Ötzi, ens va introduir en les possibilitats que les anàlisis d’adn ofereixen a l’arqueologia i així va presentar el V workshop del Camp de les Lloses dedicat a Paleogenètica i arqueologia que es realitzarà el desembre del 2019.
El mes de març es van inaugurar els murals dels pisos Roquet pintats per l’artista urbà Miquel Ordeig. Ha estat el final d’un llarg projecte de millora de l’arquitectura urbana projectada des de fa uns anys per tal de donar valor a les façanes dels pisos que fan de marc al jaciment del Camp de les Lloses. La participació de les regidories de Turisme i Desenvolupament Local i de Patrimoni han fet possible l’obtenció del finançament municipal per fer realitat el projecte. L’artista Miquel Ordeig especialitzat en obres murals urbanes ha concebut uns murals pintats bàsicament amb tres colors (negre, gris, blau i blanc) que s’integren amb els colors del nostre paisatge. El cel, els núvols i els turos grisos de margues eocèniques. Les escenes reprodueixen una estratigrafia i són una al·legoria al treball arqueològic que torna a la llum la nostra història, tot desenterrant les peces antigues.
18 MAIG 2021
Presentació de les joies de l’any: balances romanes versus balances modernes i tast de pa greg de noces.
Dimarts 18 de maig, presentació de les joies de l’any del pa greg de noces i taller de fer sabates.
18 MAIG 2019
Presentació de la peça de l’any amb els AMICS dels MUSEUS D’OSONA i el Museu del Pa de Tona.
18 MAIG 2018
Presentació de les peçes de l’any (podall de ferro del Camp de les Lloses i ganiveta de llescar pa, de ferro del Museu del pa) Esmorzar romà amb els escolars de Tona (panets de mató, recepta de Cató).
Presentació de l’exposició: “Eines o armes: aquesta és la qüestió: dels romans al 1714”